Vertelt weerman Deboosere in een opvallende blogpost getiteld:

De zomertijd heeft zijn tijd gehad (LINK)

“De regeling die we vandaag kennen voor de zomertijd dateert van 1977, de zomertijd heeft zijn tijd gehad. De overheid begon toen te spelen met de tijd om energie te kunnen besparen. Maar ondertussen is dat energieargument voltooid verleden tijd, stelt Deboosere. "Verschillende studies hebben uitgewezen dat er niet of nauwelijks wordt bespaard en dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft".

“De zomertijd liep vroeger tot het laatste weekend van september, maar sinds 1996 hebben we er onder druk van de Britten en de Ieren een maandje bijgedaan tot het laatste weekend van oktober, wanneer de zon opkomt rond 8u30. Ochtendfiles - die sowieso al niet bijster gezellig zijn - worden daardoor langer ondergedompeld in een deprimerende duisternis. "Geen wonder dat de files in oktober langer zijn dan ooit...", aldus Deboosere.”

© belga"De omschakeling zorgt wereldwijd voor een heleboel ellende en gemiste afspraken", klinkt het. "Het is immers een heel ingewikkeld kluwen, want verschillende landen schakelen over op verschillende data. En dat twee keer per jaar!" Daarnaast krijgt onze biologische klok ook elke keer een ferme tik.
.
En de files? "Als we allemaal samen onze klok aanpassen op zondag, staan we maandag allemaal weer in dezelfde lange file", klinkt het. Deboosere stelt daarom voor om verschillende economische sectoren in de zomer zelf te laten beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen. Op die manier kunnen de ellenlange files waar we vandaag elke dag inzitten volgens hem al beter gespreid worden. "Dat zou pas een echte besparing zijn", klinkt het.

Artikel uit:  Het Laatste Nieuws, Vrijdag 20 januari 2017 - 12u53:22