Uw mening toevoegen


(2018-05-10) 

Yvo Bergsvoort

Een groot scala aan mensen met serieuze pychische en lichamelijke klachten wordt door voorstanders van zomertijd te makkelijk neergezet als zeurpieten of klagers.

De veronderstelling dat klachten en verstoring van het bioritme wel meevallen en we het niet groter moeten maken dan dat het is (wat is dat dan?) is dus.... een veronderstelling.

Daartegen zijn klachten van mensen (en gedomesticeerde en wilde dieren) die wel last hebben van de zomertijd wel degelijk ondersteund door onder meer de Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine journal, Epidemiology journal, Swedish register about heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar ekele bronnen te noemen. De lijst is veel langer en gaat door. Kennelijk bestaan deze talloze onderbouwingen en wetenschappelijke bewijzen uit suggestie, ongefundeerde meningen en prutsonderzoek?

Ik zie graag andere maar wel degelijk onderbouwde bronnen vermeld over hoe zomertijd wel nuttig zou zijn.

Dat natuur/wilde dieren er geen last van zouden hebben is opnieuw een veronderstelling en klopt niet. Verandering in kunstlichtopbrengst bijvoorbeeld in bebouwde gebieden (en waar is niet veel gebouwd in Nederland) heeft aantoonbare invloed en verstorende werking op aangrenzende natuurlijke omgeving voor landdieren en (trek)vogels.

Maar vooral gedomesticeerde diergroepen zoals veeteelt en bioindustrie, die afhankelijk zijn van de mens, kunnen hoe dan ook niet hun biologische klok volgen. Met gezondheidsschade en gedragsproblemen daarvan.

De stelling dat de natuur zich uiteindelijk altijd aanpast is vermoedelijk meer dan waar. Wel is dan interessant ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is deels gewijzigd of verdwijnt geheel om plaats te maken voor een andere, wellicht minder wenselijke.


(2018-04-14) 

Ruurd Frielink

Het zomeruur is de zoveelste mislukte poging van de mens om de natuur om hem heen te beinvloeden. Voorstel: laten we overal op deze aardbol nog maar één tijd hanteren, UTC of Zulu-tijd. En in iedere maatschappij / land kiezen we dan zelf onze werk- en schooltijden en die laten we het hele jaar door hetzelfde. Hoe moeilijk kan het zijn?


(2018-04-14) 

Ruurd Frielink

Het zomeruur is de zoveelste mislukte poging van de mens om de natuur om hem heen te beinvloeden. Voorstel: laten we overal op deze aardbol nog maar één tijd hanteren, UTC of Zulu-tijd. En in iedere maatschappij / land kiezen we dan zelf onze werk- en schooltijden en die laten we het hele jaar door hetzelfde. Hoe moeilijk kan het zijn?


(2018-04-03) 

Kaat Niels

een tweevoudige uurregeling maakt alles nog complexer dan het al is. mensen kunnen en willen de veelheid aan systemen, processen, verplichtingen, informatie,... niet meer volgen laat staan eraan voldoen. en dan twijfelt men nog om een dubbel tijdsysteem te vereenvoudigen. ik neem het onnozele voorbeeld van onze prikklok, opdat zij op zomeruur zou komen moet de stekker er even uit, waar een mens zich toch moet mee bezig houden. idem met de wekkers in huis en weet ik veel welke apparatuur. laat ons eens proberen om dingen wat eenvoudiger te maken ipv complexer. het zou ons aller gezondheid ten goede komen, zelfs los van het bioritme-vraagstuk.


(2018-03-28) 

Koen Coehorst

De persoon die dit concept bedacht heeft had vast geen kleine kinderen...


(2018-03-27) 

Stefaan

Ik leer hier bij. Een baby en een dier hebben blijkbaar last van het winter en zomeruur. Dat is nieuw. Ik wist niet dat beiden de klok konden lezen.
Nee mensen, een baby en een dier leeft zijn eigen ritme.
Ik heb nog nooit een baby weten kijken naar de klok en denken het is x uur, ik moet mijn keelgat open zetten om eten te krijgen. Of het is kwart voor x uur. Oeps, ik wacht nog een kwartier.
Als een baby honger heeft, dan krijst hij. En als hij moet plassen, dan plast hij.
En een dier? Dat rust of slaapt wanneer het moe is, drinkt wanneer het dorst heeft en eet wanneer het honger heeft. En alles wat anders is, is omdat de mens dit dier heeft geconditioneerd. En als dit conditioneren gebaseerd is op de klok, wie is dan in de fout? Het dier?
Trouwens, iedereen wiens bioritme blijkbaar last heeft van de omschakeling, zijn jullie niet wat selectief in je verontwaardiging? Kunnen jullie met het hand op het hart verklaren dat jullie iedere dag, zonder uitzondering, op strikt dezelfde minuut eten en op dezelfde minuut gaan slapen en opstaan? Nooit eens wat vroeger of later? Werkelijk? Boeiend televisieprogramma waar je absoluut naar wil kijken? Leuk avondje uit waar je blijft plakken? Weekend? Familie,stads of vriendenfeesten? Oudejaarsavond?
Waar is op dat moment de verontwaardiging over het verstoord bioritme?
Idem voor de kinderen. Ik ken een aantal ouders die tegen de omschakeling zijn omdat dit het bioritme van hun kind verstoort, maar ik zie diezelfde ouders hun kinderen vrolijk meeslepen naar allerlei feestjes die tot laat in de avond duren. Op die momenten telt het bioritme plots niet meer.
Als we er dan allemaal last van hebben dat het bioritme wordt verstoord, verbieden we dan maar meteen alle reizen naar een andere tijdszone, alle stads, familie of huwelijksfeesten die tot in de nacht doorgaan, alle festivals waar weinig wordt geslapen, enzovoort. En we schaffen uiteraard oudejaarsavond af want opblijven tot na middernacht is een misdrijf tegen het bioritme. Of nog beter. We stellen opnieuw een avondklok in waarbij een sirene gaat en iedereen dan verplicht moet gaan slapen.
Alle ziekenhuizen vallen stil om 22 uur want we kunnen verpleegkundigen niet vragen om de nacht door te werken want hun bioritme verstoord.
En in uitbreiding verbieden we uiteraard meteen ook alle ploegenarbeid en nachtarbeid. Want als daar geen bioritme wordt verstoord, dan weet ik het ook niet meer.

Het zomeruur is collectief zelfbedrog, dat klopt. En ik lees in dit forum dat de mens opnieuw moet leren luisteren naar zijn lichaam en dat het zomeruur tegen de natuur is. Volledig akkoord. Maar ook dan moet je consequent blijven. Want die argumenten gelden voor elk uur. Is de klok immers niet een menselijke uitvinding, waarbij het bioritme continu wordt genegeerd? Als ik hier lees dat je om 5 uur op moet om te gaan werken, dan is dit sowieso tegen je bioritme, ongeacht of dit nu in winter- of zomeruur is. Ik weet alvast dat de klok mijn bioritme niet volgt, zeker al niet in de morgen als ik bruusk wordt gewekt met als enige reden dat ik werken moet. Of de middag waar ik willens nillens omstreeks 12.00 uur moet lunchen want zo bepaald door de maatschappij. Dus meteen dan maar dat hele klok gedoe afschaffen en opnieuw vrijheid blijheid? Dat zou pas revolutionair zijn, in plaats van deze selectieve verontwaardiging.

Onze reactie:
U heeft een zeer uitgesproken mening over bioritme. Wij hebben geleerd dat het respecteren van het bioritme van mens en dier zeer belangrijk zijn voor het welzijn. Wij gaan ervan uit dat u akkoord bent met de gedachte dat de winnaars van de Nobelprijs voor geneeskunde geen onzin verkondigen. Persoonlijk kan ik u verzekeren als moeder van twee kinderen en houder van nogal wat kleinvee dat er wel degelijk reactie is wanneer er plots op andere tijdstippen eten wordt gegeven. Ook hoor ik van vele mensen zeggen dat het hongergevoel op een later tijdstip komt dan voor de tijdsomschakeling. U met alle andere voorstanders van zomeruur dient een onderscheid te maken tussen mensen die een vrije keuze maken in een ongeregeld leven en mensen aan wie dit opgelegd wordt buiten hun wil om. Ik heb het dan vooral over de reizen die men maakt. Op reis heeft men geen verplichtingen ,en kan men eten, slapen, zoveel en wanneer men wil. Ik kan u ook verzekeren dat mensen die in ploegen werken wel degelijk een bioritme hebben en dat zij niet anders kunnen omdat dit hun job is. Hoe ouder men wordt , hoe moeilijker de aanpassing. Vertier en uitgaan, waarbij je later gaat slapen, gebeurt in de vrije tijd. U kan zeker niet ontkennen dat het de dag nadien heel wat minder gemakkelijk gaat, maar de meesten slapen dan uit, en recupereren hier dan van. Tijdens werkweken en schooldagen kan dit niet. Avonden uit, laat gaan slapen, feesten. Het kan allemaal, hoor. Maar daar beslist iedereen zelf over. Met soms hoofdpijn, kater, moeheid als gevolg de dag nadien. Het zomeruur verplicht iedereen om het ritme te verstoren. Er zijn inderdaad wel mensen die hiermee weliswaar goed mee kunnen leven, net zoals er mensen zijn die geen last hebben van een jetlag en mensen die er veel hinder van ondervinden. Is het dan niet rechtvaardiger om een systeem te gebruiken waar iedereen zich goed bij voelt. De zomer met de langere zomeravonden heeft u sowieso. Dat noemt men het seizoen zomer. Alleen nog afwachten of de zon voldoende schijnt, want dat kan nog niet kunstmatig geregeld worden.


(2018-03-27) 

Stefaan

Mijn mening posten lukt blijkbaar niet. Omdat ik heb aangeduid dat ik voor het zomeruur ben?


(2018-03-26) 

Gigi Stalmans Franckx

wegens de verstoring van het natuurlijk biologisch ritme.
WAT KUNNEN WIJ DOEN?


(2018-03-26) 

Veerle Libberecht

Moesten mensen terug leren luisteren naar hun lichaam, zouden veel problemen in de kern aangepakt worden, en zou het wel duidelijk zijn dat deze opgelegde regel onverantwoord is. Het is tegen de natuur in om plots alles een uur vroeger te moeten doen. Het is aangetoond dat mensen minder en minder slapen, terwijl slaap net een wondermiddel is om fysiek en mentaal gezond te blijven. Langer licht zorgt er enkel voor dat men langer opblijft, en meer op de i-pad en smartphone zit, dus meer electriciteit gebruikt. Dit gaat sowiezo ooit de geschiedenisboeken in als één van die dommigheden die alleen negatieve gevolgen op de gezondheid heeft. Hopelijk eindelijk afschaffen. Wat echt zou moeten verbazen is hoe weinig mensen nog naar hun lichaam mogen luisteren in de huidige maatschappij, met alle gevolgen vandien. Ik stel voor om een groep op Facebook te maken van mensen die het niet meer pikken en volgend jaar gewoon doorgaan op wintertijd. Ik heb me al lang genoeg moeten aanpassen!


(2018-03-26) 

Vera

Ik heb een hekel aan het zomeruur. Ik moet iedere dag om kwart voor zes opstaan. Dat betekent dan om kwart voor vijf met het zomeruur. Met ouder worden wordt het steeds slechter. Op het einde van de week heb ik meestal een verkoudheid of keelpijn wegens slaaptekort. ZO SNEL MOGELIJK AFSCHAFFEN !


(2018-03-26) 

Martin Hallut

Het is een echte marteling voor de mensen die heel vroeg moeten opstaan


(2018-03-26) 

maritza Ysebaert

Laat het maar altijd ZOMERUUR zijn !
In de zomer is het langer licht(tot 22u30):genieten op terras...
Niet meer overschakelen op winteruur eind oktober:men hoeft niet meer aan te passen en in de winter is het niet vroeg donker!

Onze reactie:
Dus uw enige statement en reden (en nog anderen met u) om een zomeruur te behouden, is het feit dat je op een terras kan zitten. Als we slechts uw groep zouden tellen als voorstanders van zomeruur, zouden we povertjes uitkomen, vrees ik. Terwijl zoveel mensen het uitroepen dat ze echt wel veel hinder hebben van een redelijk lange en plotse tijdsverschuiving, is een tegenargument: op een terras zitten. Lijkt ons weinig democratisch en eerder egoistisch, omdat je sowieso op een terras kan zitten, als het maar warm genoeg is. Stap je onmiddellijk op als het donker wordt wanneer je gezellig met vrienden op een terras zit, of blijf je nog wat zitten , ook al is het donker aan het worden? Kan toch ook zonder zomeruur.


(2018-03-25) 

Werner Wolfs

Ik haat het zomeruur! Ik ben er wekenlang niet goed van. Al jaren... En, niet dat het er iets toe doet, maar het zomeruur is een uitvinding van de nazis, en na de oorlog heeft niemand er aan gedacht om het terug te draaien naar het normale uur, integendeel, de europese gemeenschap deed er nog een schep bovenop, door op dat nazi zomeruur nog een extra zomeruur toe te voegen. In werkelijkheid zitten we dus 2 uur verkeerd...
Hoe dan ook, zo snel mogelijk afschaffen!!!


(2018-03-25) 

vangh

compromis : enkel zomeruur in de maanden mei, juni, juli en augustus. Omdat de dagen dan toch langer zijn heeft dit minder impact op bioritme?


(2018-03-25) 

Vangh

In maart en april opstaan wanneer het terug donker is omwille van het zomeruur, werkt in op het gemoed. zeer slecht voor het bioritme. Schaf zo snel mogelijk de zomertijd af.
En voor de zotten die altijd zomertijd willen hebben. 7 maanden in het donker moeten opstaan? Zot. In de winter wordt het dan pas licht tegen 10.30 u. Je zou voor minder depressief worden.
Schaf zomertijd onmiddellijk af.


(2018-03-25) 

Erik de Hoog

Ik heb weken nodig om mij terug aan te passen.
De meesten zijn tegen het zomeruur en toch doen de politici zoals altijd NIETS!


(2018-03-25) 

leibar

Waarom moet het licht zijn tot 23 uur in de zomer niet nodig.Wintertijd is veel beter ben veel minder moe tijdens wintertijd,dus schakel die zomertijd zo vlug mogelijk af.


(2018-03-24) 

Paige Graefin Ruffinen

Ik kijk als een berg op naar de omschakeling en denk met weemoed terug aan de good old days waar de tijd gewoon gerespecteerd werd.


(2018-03-24) 

Bernard

Welke klojo heeft DAT in zijn kop gekregen?
Is voor niets noch niemand goed,integendeel,en dat is veelvuldig bewezen!!!


(2018-03-24) 

M Camps

Sorry voor uw initiatief, maar ik ben voorstander van het zomeruur het ganse jaar door. We zijn nu gewend aan tweederde van het jaar zomeruur. Lange leve het licht s avond. 21 dec en licht tot 18.00 ipv 17.00 nu, great. Op 21 jun is het nu al veel te vroeg licht s morgen, u wilt nog 1 uur vroeger, neen dank u. groeten


(2018-03-23) 

Jeroen Visser

Zij die op reis gaan doen dat meestal in hun vrije tijd. Dan is het een stuk makkelijker omschakelen,


(2018-03-23) 

Patrick Pastice

Ik ben een zeer grote voorstander van het zomeruur. Ik vind het zalig om van het werk thuis te komen en toch nog even in mijn tuin te kunnen genieten. Dat kan meestal nog maar een klein uurjte, dus bij afschaffing van het zomeruur valt dit volledig weg. Dat zou een schande zijn. Het argument dat het slecht is voor de gezondheid of voor onze biologische klok vind ik niet doorwegen. Dat ene uurtje minder slapen kan geen kwaad. En als je er niet tegen kunt, kruip dan die ene keer wat vroeger in je bed.


(2018-03-22) 

Pedro Baramkupra

He , B. Roekvol ben je opgelucht om weer met je ODOLTJE thuis te zijn ? ben wel benieuwd...

Groetjes Pedroboy


(2018-03-22) 

heylen c

Deze onnatuurlijke omschakelingen hebben veel meer negatieve gevolgen dan werd vermoed.
Zowel voor mens als dier. Weg ermee.
Ik begrijp niet waarom dit al zolang heeft kunnen standhouden.


(2018-03-22) 

pots

is tegen natuurlijk ,de mens moet niet
klooien met de natuur.


(2018-03-20) 

Chys Roos

Ik ben er tegen omdat het van geen enkel bewezen nut is en alleen maar iedereen ontregelt!


(2018-03-19) 

Bruno De Corte

Ik heb altijd last gehad van die omschakeling, van bij het begin. Men heeft dat van bovenaf ingevoerd, zonder proeftijd. En destijds werd zelfs de mening van de bevolking gewoon niet gevraagd. Eindelijk zijn er mensen die durven zeggen dat de keizer naakt is. Snel afschaffen die rommel.


(2018-03-19) 

Y De Baets

Laat de mens natuurlijk mee-evolueren met het veranderen van langere/kortere dagen/nachten (qua dag/zonlicht). Het bioritme past zich automatisch aan, indien dat kunstmatig dan nog es in de war gestuurd wordt door aanpassing winter/zomer-uur, ondervinden veel volwassenen en kinderen daar last van. Dit zijn prehistorische toestanden, schaf dit gewoon af (en zoveel mensen vragen hierom!). Groet, Y. De Baets


(2018-03-14) 

David Dupont

Lange zomeravonden geeft echt meer levenskwaliteit. Het betoog dat je ook gewoon vroeger kan opstaan en beginnen werken klopt niet, want dan leg je dit in handen van de bedrijven.


(2018-03-06) 

philips jacques

wat een komedie en zeker te beweren dat het slecht is voor mens en dier wat doen de duizenden toeristen die met kinderen met verlof gaan naar landen waar er nog meer tijds verschil is en één week nadien terug keren dus weer een aanpassing maar ja als je dwars zit ben je dat voor gans je leven leve het zomer uur


(2018-02-27) 

Nico Staelens

Omdat het onnatuurlijk is.


(2018-02-24) 

Karel Jonckheere

Waar de mensen tegen het zomeruur allemaal mee bezig zijn? De politiek zou zich beter bezig houden met echte problemen! Er worden dan nog commissies voor gestart. Het is gemakkelijk geld uitgeven dat van een nader is. Die ander zijn echter wij samen!! En het liberale idee dat het groepsbedrog is, is ook al flauwe kul. je kan op heel veel werken niet zeggen, we gaan een uurtje vroeger beginnen om wat vroeger te stoppen, dat is echt niet realiseerbaar op groot niveau want de ene economische activiteit hangt samen met de andere.


(2018-02-24) 

Karel Jonckheere

Het is veel leuker langer licht te hebben. Het is al vroeg licht anders gaat er een groot deel van de dag verloren. Binnen enkele dagen ben je de switsch toch gewoon. De meerderheid moet zich toch niet voegen naar enkele mensen met een ochtendhumeur, langslapers en enkele veeboeren. Trouwens veeboeren hoeven de dieren toch niet te veranderen van uur maar kunnen zichzelf aanpassen.


(2018-02-18) 

Tom Clauw

Ik ben 100% voor het zomeruur. Wat hier als zelfbedrog wordt aangehaald, ken ik al mijn leven lang. Persoonlijk, en ik denk dat ik niet de enige ben zou ik dan graag het winteruur laten wegvallen. Theoretisch gezien is het inderdaad misschien even lang licht. In praktijk is het duidelijk dat mensen opleven bij dagen waar het lang licht blijft. Je slaapt er ook beter van.
Ga ook maar ja hoe je procentueel meer gevaar loopt in het verkeer bij korte, donkere dagen. Vraag maar bij mensen die vroeg de baan op moeten.

Ik kan nog even doorgaan ... Het is gewoon geen goed idee om dit af te schaffen.

Onze reactie:
Einde maart is het licht buiten tot 19u. Dat lijkt mij veilig voor verkeer. De dagen worden steeds langer. Dat is inherent aan lente en zomer. Bij het vooruitzetten van de tijd in maart , is het 's morgens weer donker om 7 u .Lijkt mij niet veilig. In de winter korten de dagen, omdat de aarde een bepaalde weg aflegt rondom de zon. Daar kan je gelukkig niets aan veranderen. Zelfs bij permanent zomeruur is het in de winter nog om 17.30u donker. Bovendien wordt het 's morgens pas licht rond 9.30u. Lijkt me niet echt veilig. Dus, wij begrijpen uw uiteenzetting niet. Iedereen is blijer als de zon schijnt. De dagen worden steeds maar langer in de lente en zomer, maar hiervoor de tijd een uur vooruitzetten heeft volgens ons weinig zin, en te veel nadelen. Het is spijtig te moeten vaststellen dat vele mensen zo weinig kennis hebben van de seizoenen. Ben er zeker van dat je het amper zou merken als de klok niet meer vooruitgezet zou worden.


(2018-02-14) 

Koen

Dat ze eens stoppen met die komedie.. dit is voor mens en dier zeer slecht...
Wie gaat er eindelijk eens een einde aan maken?
Kunnen we niet gewoon Facebook pagina maken tegen het zomeruur?


(2018-02-12) 

Sandy Feyen

verstoring bioritme


(2018-02-08) 

Walter verrijckt

Lange zomeravonden !!!!!!!!!!


(2018-02-08) 

VAN DAELE Myriam

Mijn biologische klok is steeds ontregeld bij het overgaan naar het zomeruur - een uur minder lang slapen - Waarom laat men de natuur gewoon zijn gang niet gaan - en laten we niet prutsen met het vooruit of achteruit draaien van de klok - Ook pasgeboren babies en ouderen hebben het soms dagen lastig om weer in hun normale doen te geraken


(2018-02-08) 

Eva Mullens

Wat is de meerwaarde om in de zomer een uur eerder licht te hebben? Liever een uur langer ligt zodat je optimaal kan genieten van de tuin...
Gezondheidsnadelen zullen er minimaal zijn, maar dit is nu reeds decennialang een gewoonte.


(2018-02-08) 

Van Calster Eric

Ik ben een ochtendmens en vind het aangenamer om met licht naar het werk te komen


(2018-02-08) 

Jonathan

Langer licht in de zomer


(2018-02-07) 

Joost

Ik hoorde net dat Europa in 2020 het zomer uur wil afschaffen, OW yes yes yes, spijtig voor de zomeruur voorstanders, eindelijk krijgt menige tegenstanders eindelijk gelijk, jullie zomeruur-lovers kunnen int donker verder genieten!!!


(2018-02-04) 

CALLEWAERT RENEE

Heerlijk die lange zomeravonden ...
een uurtjes overschakelen ... in een paar dagen zijn we dat gewoon ...


(2018-01-31) 

Vereniging stabiel uur

Om een mening te noteren, dien je het vakje aan te klikken -ik ben geen robot-. Op deze manier proberen we spamberichten te weren.


(2018-01-11) 

Dirk

...en voor hen die zo graag een zomeruur willen hebben; kruip zelf een uur vroeger uit uwe nest daar heb ik geen last van! Maar daar ben je dan weer te lui voor.


(2018-01-11) 

Dirk

Besparen, besparen, besparen voor de burger, DAT was de reden van de regering om dit zomeruur toe te passen.

Maar langs de andere kant betalen, betalen en betalen door de burger voor vanalles en nog wat om hun zakken nog maar eens te vullen, en omdat ze niet toekomen om de begroting in orde te brengen.

Een groot zomerGAT in hun handen hebben zij die politiekers.


(2018-01-09) 

chris lelievre

Heeft geen nut en is niet goed voor mijn bioritme


(2017-11-19) 

amm kerstens

wintertijd normale tijd als vroeger

Onze reactie:
Lijkt ons ook het meest logisch.


(2017-10-31) 

Steven Peeters

1 uur langer licht savonds, het moet niet om 3 uur weer licht worden in juni


(2017-10-30) 

Pieter

wil je aub u website aanpassen naar vereniging tegen het winteruur?
de meeste mensen willen het zomeruur behouden hoor, ze willen gewoon niet meer omschakelen naar het winteruur.

Onze reactie:
Voor hen die een vast zomeruur verkiezen, vergewis u ervan dat het tot einde maart pas stilaan licht zal worden om 8u. Dat het vanaf november donker blijft tot 8.30u. Dat het op een december-en januarimorgen pas licht zal zijn tussen 9.30 en 9.45u. Terwijl het 's avonds toch donker zal zijn tussen 17.30u en 18u. Kinderen en ochtenspitsen zullen verrast zijn. De lente-zomer-periode en september en oktober bieden ons sowieso voldoende licht en hopelijk zonne-uren , ook zonder zomeruursysteem

Pagina 1 van 18